پتینه کاری

پتینه کاری

پتینه به معنای کهنگی و هنر پتینه کاری در اصطلاح به عنوان هنر کهنه کاری انتخاب می شود. البته پتینه کاری به عنوان سبکی از نقاشی ساختمان برای پوشش دیوارها و سقف شناخته می شود. با کمک پتینه شما می توانید سطح مورد نظر را به حالت کهنگی و دارای بافت در بیاورید. با کمک متریال ها و سبک های متنوع و جدیدی که وجود داشته می توان سطح مورد نظر را با طرح های مختلف پیاده سازی نمود.

در مورد پتینه باید بگوییم به طور کلی دارای یک رنگ پس زمینه می باشد که به طور معمول می تواند رنگ یکی از انواع رنگ پلاستیک یا روغنی و یا اکریلیک باشد. طرح های پتینه می تواند برجسته یا به صورت فلت یا همان تخت باشد که شما باید متناسب با سلیقه و دکوراسیونی که مد نظر دارید نسبت به انتخاب یکی از این دو نوع مبادرت کنید. طرح های پتینه می تواند بر اساس سبک کاری به دو دسته پتینه کلاسیک و یا پتینه مدرن تقسیم بندی بشود. در ادامه به طور مفصل در مورد این دو سبک کاری صبحت خواهیم نمود. هنر پتینه یک هنر با اصالتی ایتالیایی می باشد و در گذشته نیز بیشتر پتینه برچسته مورد پسند و اقبال جامعه بوده است.

پتینه ورق طلا در این زمان اجرا می شده و با کمک خمیر مخصوص پتینه کاری ، از رنگ های طلایی برای تزئین استفاده می شود. در انواع دیگر نیز می توان از متریال های دیگری چون آجر یا سنگ و ترک برای اجرا استفاده نمود. خود پتینه را می توان به شکل های مختلفی استفاده نمود و یکی از انواع آن استفاده از پتینه برای زیباسازی دیوارها یا سطوح می باشد. فارغ از اینکه سبک دکوراسیون خانه شما کلاسیک یا مدرن می باشد شما می توانید از پتیه برای زیباسازی آن بهره بگیرید. البته در برخی فرهنگ ها به خوردگی در فلز مس نیز که رنگ سبز را تداعی می کند پتینه می گویند.

 

پتینه کار

درست است که هنر پتینه کاری اصالتی خارجی داشته اما به مرور با ورود به کشور ایران که خود مهد فرهنگ و هنر بوده به مرور استادان ایرانی آن را با هنر شرقی و ایرانی ترکیب نموده و امروزه این هر از هنرهای خاص ایرانیان برشمرده می شود. هر فردی که دارای ذوق و سلیقه و استعداد بوده می تواند یک پتینه کاری خوب نیز باشد و این با آموزش پتینه کاری به تکامل می رسد. شما برای اجرای طرح های مختلف می توانید از استادان مختلفی برای اینکار استفاده نمایید که هر کدام یک طرح و سبک خاص خود را دارند.

 

انواع پتینه کاری

در مورد سبک های مختلف این هنر صحبت کردیم ، اما باید بدانید این نوع هنر دارای انواع مختلفی می باشد که برای دکوراتیو نموده سطوح از آنها استفاده می گردد. با توجه به اینکه این انواع متنوع خارج از بحث فعلی بوده در حد دانستن نام ، آنها را معرفی می کنیم. طرح فرشته – طرح ابر و باد – پتینه برجسته – پتینه بافت دار – مطلا کاری – طرح چوب – کهنه کاری و طلاکاری و ورق نقره از جمله این انواع می باشد.

پتینه کاری

 

مزایای پتینه کاری

شاید بتوان مهمترین ویژگی پتینه را قابلیت اجرای آن بر روی هر نوع سطوح از جمله فلز و دیوار و ستون و سقف بیان نمود در حالی که بسیاری از پوشش ها از جمله کاغذ دیواری تنها بر روی برخی از سطوح قابلیت اجرا را دارا می باشند. مورد بعدی مربوط به طول عمر این نوع پوشش می باشد که بسیار زیاد می باشد و تا سالهای سال در صورتی که نیاز به تغییر پوشش یا طرح نداشته باشید می تواند زیبایی خود را بر روی دیوار حفظ نماید.

ویژگی دیگر این نوع رنگ این می باشد که همانند کنیتکس در صورتی که سطح دارای ایراداتی مانند ترک و یا موح باشد می توانید با کمک پتینه این ایرادات را بپوشانید. از سویی دیگر نیز در کنار ماندگاری بالا باید به گوییم به دلیل نوع اجرای پتینه امکان مشاهده لکه ها و یا کثیفی ها بر روی آن بسیار کمتر بوده و در مقایسه با رنگ های معمولی نیز دیرتر کثیف شده و گرد و غبار به خودمی گیرد. از طرف

این نوع پوشش در صورتی که به درستی اجرا بشود قابل شستشو می باشد. همچنین در صورتی که سطح دچار ایراد و یا آسیب بشود می توانید به راحتی آنرا لکه گیری و ترمیم نمایید. این نوع پوشش به دلیل زیبایی بیشتری که در مقایسه با رنگ ها داشته بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد اما برای برخی که هزینه های این نوع پوشش را ندارند می توانند برای بخشی از دیوار ها از آن استفاده کنند.

 

معایب پتینه کاری

اولین ایرادی که این نوع پوشش دارد آسیب دیدن آن می باشد و در صورتی که قسمتی که از پوشش پتینه کنده بشود نیاز به ترمیم آن می باشد. و از آنجا که این نوع کار کلیت آن را مد نظر قرار می دهد در صورتی که نسبت به ترمیم اقدام نشود این ناقص بودن سبب نگاه متفاوت به پتینه کاری می شود. گفتیم که برخی از طرح ها و انواع پتینه قابل شستشو می باشد اما خوب بیشتر انواع آن نیز قابلیت شستشو را نداشته و در صورتی که لک بشود کاری نمی توان انجام داد. مورد آخر نیز به اینکه پتینه بیشتر برای محیط های داخلی مناسب می باشد مربوط می شود و اینکه باید از فضاهایی که بارندگی است دور نیز باشد.

 

پتینه کاری کلاسیک

قبلا هم گفتیم که پتینه کاری دارای دو سبک کلی می باشد ، پتینه کاری کلاسیک و پتینه کاری مدرن که هر کدام دارای ویژگی های خود می باشد. در نوع کلاسیک سعی می شود تا جلوه قدیمی بر روی سقف و دیوار ایجاد شود. در این نوع پتینه کاری نقش های رو سطح با ورقه طلا تزئین شده و برای رنگ پس زمینه هم بیشتر از رنگ های سنگین مانند آبی درباری و سبز زمردی استفاده می گردد. کهنه جلوه دادن نیز از روش های پتینه کاری کلاسیک بوده و برای کشیدن این طرح ها از روغن مخصوص شابان کاری استفاده می شود. از این روش پتینه برای آنتیک نموده لوازم خانه نیز بهره گرفته می شود.

پتینه کاری مدرن

 

پتینه کاری مدرن

سبکه دیگر نیز پتینه مدرن می باشد که بیشتر برای دکراسیون های مدرن استفاده می شود. در این نوع پتینه کاری از طرح ها و تصاویر مختلفی چون فرشته و گل با رنگ های ملایم استفاده می شود. نوع رنگ و بافت در این نوع پتینه کاری متفاوت بوده و بیشتر سعی شده تا با دکوراسیون مدرن تناسب داشته باشد. در انواع دیگر نیز از پوشش ابر و باد و آسمان برای الگوی پوششی استفاده می شود.

 

هزینه پتینه کاری

هزینه های پتینه کاری به عوامل مختلفی بستگی دارد و باید بر اساس آنها قیمت دقیق برآورد شود . اولین مورد نیز مربوط به متراژ و مساحت سطح کار مربوط می شود. متریال و جنس مواد اولیه نیز مهم بوده و تغییرات قیمتی این متریال می تواند روی هزینه تمام شده اثر گذار باشد. به دلیل نوسان قیمت ارز و قیمت متریال ها باید برآورد آن به بر اساس نرخ روز تعیین بشود. سختی کار نیز باید لحاظ بشود. برای اجرای برخی از طرح ها نیاز به زمان زیادی می باشد که قیمت پتینه را بالاتر می برد.

 

ابزارهای لازم برای پتینه کاری

پتینه کاری یک هنر زنده بوده و شما متناسب با طرح مورد نظر خود می توانید از ابزارهای مختلفی برای اینکار استفاده نمایید. شما با کمک این ابزارها می توانید انواع نقش و طرح ها را روی سطح مورد پیاده سازی کنید. از جمله این ابزارها می توان به انواع اسفنج و رنگ پاش و انواع قلم مو و جنس های مختلف پارچه و کاردک و انواع چسب و سنباده نرم و زبر و تکمیل کننده و اکلیل اشاره نمود. البته شما بنابر شرایط می توانید از برس های رنگ و رنگ های بافت دار و یا حتی دریل با پره های ترکیبی نیز استفاده نمایید. دست شما برای استفاده از این ابزارها باز بوده و خلاقیت و تجربه شما می تواند به یک اجرای منحصر به فرد تبدیل شود.

 

اجرای پتینه روی گچ

برای اجرای پتینه روی گچ شما باید مراحل را طبق ترتیب انجام دهید. ابتد می بایست ناهمواری هایی که رو سطح می باشد را با کمک تیغه و یا سنباده از بین ببرید. سپس برای آنکه سطح را آماده سازید نیاز است تا روغن مخصوصی را بر روی دیوار بزنید. در مرحله بعدی بر روی سطح مورد نظر یک یا دو دست بتونه زده می شود. سپس با خشک شدن بتونه مجد عملیات سنباده انجام می شود تا لکه ها از بین برود. بعد از سنباده زنی نیز باید گرد و غبار روی سطح از بین برود و برای این کار می توانید از پارچه نمناک استفاده کنید. حال نوبت پیاده سازی رنگ پس زمینه می باشد که بر روی دیوار زده شود. حال شما می توانید بر اساس طرحی که لازم است نبست به استفاده از ابزارهای مورد نیاز پرداخته و پتینه کاری را به اتمام برسانید.

 

خمیر پتینه کاری

در بالاتر توضیح دادیم که خمیر مورد استفاده برای پتینه کاری ، یک خمیر مخصوص به نام خمیر تکسچر بوده که دارای انعطاف پذیری بالایی می باشد و به همین دلیل نیز می توانید بسته به توانایی های پتینه کار مورد استفاده قرار بگیرد و شکل ها و طرح های زیبا و خلاقانه ای بر روی سطح به وجود بیاید. این خمیر ویژگی مهمی که دارد این است که دیرتر از بقیه خمیر ها خشک می شود و همین عامل می تواند به استادکار کمک کند تا با زمان مناسب نقش های مورد نظر را روی دیوار کار کند.

 

کاربرد پتینه کاری

پتینه کاری از آن نظر که واژه و تعریف آن می باشد متفاوت بوده و امروزه به اجرای رنگ های دکوراتیو در ساختمان و بر روی دیوار ها نیز واژه پتینه اطلاق می شود که اشتباه می باشد و پتینه بیشتر هنر کهنه کاری می باشد. اما با توجه به این در هنر پتینه کاری می توان ایده ها و طرح های منحصر به فرد و غیر تکراری را انجام داده برای بسیاری از بخش های خانه و وسایل آن مور استفاده قرار می گیرد. از جمله آنها می توان به اجرای پتینه روی دیوار و سقف و یا پتینه گچبری و پتینه روی ام دی اف اشاره نمود. شما می توانید حتی پتینه را روی مبل و چوب و شیشه نیز پیاده سازی و اجرا نمایید.

 

نکات مهم پتینه کاری

برای آنکه بتوانید پتینه کاری را به خوبی به انجام برسانید نیاز به رعایت یک سری نکات می باشد که در زیر به آنه پرداخته ایم :

  • پتینه کاری باید متناسب با دکوراسیون داخلی شما باشد و باید این دو مکمل یکدیگر باشند.
  • اگر از اسپری و شابلون ها استفاده می کنید باید دقت کنید که شابلون روی دیوار کشیده نشده و همچنین تا اسپری پاشی تمام نشده شابلون را جا به جا نکنید.
  • برای پتینه کاری از یک طرف شروع و به طرف دیگر حرکت کنید.
  • در صورت نیاز به رنگ سعی کنید از قبل رنگ مورد نیاز را تامین و آماده کنید تا رنگ یکدست باشد

 

جرای پتینه با اسفنج

با شما کمک اسفنج که یکی از معمول ترین تکنیک های اجرای پتینه کاری می باشد می توانید طرح های نوع و متنوعی را بر روی هر سطحی اجرا نمایید. برای اجرای این تکنیک نیاز می باشد که شما ابتدا سطح مورد نظر را آماده و بر روی آن یک دست رنگ زمینه زده شود و سپس با یک تکه اسفنج که آغشته به رنگ می باشد ضربه هایی آرام بر روی سطح بزنید تا طرح مورد نظر ایجاد بشود.

هزینه پتینه کاری

 

اجرای پتینه با پارچه

برای پتینه کاری با کمک پارچه شما باید دقت داشته باشید که این کار به سادگی اجرای پتینه با اسفنج نبوده و دقت بیشتری را طلب می کند. شما نیاز به پارچه های زیادی دارید و لازم است که آنها را مچاله و در رنگ فرو برده و بر روی دیوار ضربه بزنید تا طرح مورد نظر در دیوار شکل بگیرد. روشی دیگر اجرا با پارچه نیز به این صورت می باشد که با برش پارچه و لوله نمودن آن و پس از آغشته نمودن در رنگ آن را بر روی دیوار بچرخانید. لازم است توجه داشته باشید که این کار سخت بود و نیاز به ظرافت بیشتری می باشد.

 

انواع پتینه روی سقف

یکی از مهمترین استفاده های پتینه اجرای ن بر روی سقف می باشد که می تواند زیبایی های بیشتری را به همراه داشته باشد. بنابراین امروزه پتینه سقف به طور متداول استفاده شده و این نوع پتینه نیز سختی های خاص خود را دارا می باشد. از جمله مهمترین انواع پتینه سقف باید به پتینه ورق طلا و پتینه ورق نقره و پتینه چوب و پتینه طرح مخمل و پتینه با رنگ می باشد.

منبع: سایت بازسازی خانه